SZÉKESFEHÉRVÁR PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Váltás a grafikus oldalra
Hírek
 
  Közélet  -  2016. 09. 26. 10:48  -  www.szekesfehervar.hu
NATO az iskolatáskában - biztonságpolitikai konferencia a Városházán
 NATO az iskolatáskában címmel szervezett biztonságpolitikai konferenciát fiatalokkal foglalkozó szakembereknek a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete hétfőn a Városháza Dísztermében. 

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, rövidítve NATO (angolul North Atlantic Treaty Organisation) 28 észak-amerikai és európai ország szövetsége, amelyet a II. világháború után 1949. április 4-én alapítottak Washingtonban. A szervezet célkitűzéseit az Észak-atlanti Szerződés foglalja magában, amelynek értelmében a tagállamok minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek a tagországok szabadságának és a biztonságának megőrzése érdekében. A NATO a hidegháborús fegyverkezési verseny egyik közvetlen eredménye. Napjainkban azonban a tagországok határain túl is végez békefenntartói feladatokat. Magyarország, Csehországgal és Lengyelországgal közösen, 1999-ben vált a szövetség tagjává.
Prof. Dr. Sorosy Tamás köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a NATO követi a nemzetközi helyzet változásait és a kétpólusú világ felbomlása után új feladatai vannak. A konferencia alapvető célja pedig, hogy az előadásokkal ismeretet adjanak, hogy hogyan is lehet a fiatalokhoz közelebb vinni a NATO-t. "Valemennyien érezzük, hogy hiányosságok vannnak ezen a területen és ki-ki a saját munkájában tudja megtenni azt, hogy a fiatalokat ilyen ismeretekkkel felvértezzék. A NATO mi vagyunk, hiszen tagjai vagyunk 1999 óta." - mondta.
Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András nyitotta meg a konferenciát. Mint mondta a biztonságpolitika kérdéseibe a fiatalokat is be kell vonni, hiszen hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a felnőtt társadalom mindent tud és ez így is marad. Amikor különböző programokkal megszólítjuk a fiatalokat, akkor látszik, hogy szívesen bekapcsolódnak ezekbe, mert a honvédség és a biztonság egy izgalmas téma. Beszélt a fiatalok és a média, ezen belül is az okos eszközök használatáról annak kapcsán, hogy milyen formában lehet egyáltalán eljutni a fiatal generációhoz a biztonságpolitikai kérdésekkel. 
Karsai Béla a HTBK fehérvári szervezetének elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt néhány évben elmaradt a fiatalok honvédelmi nevelése és ezzel érdemes lennne fokozottabban foglalkozni. Kiemelte, hogy a városban működő Hazafiság iskolája program jó példa lehet a fiatalok honvédelmi nevelésére. 
Hírportál
Önkormányzat
Civil
Kultúra
Turizmus
Ifjúság
Gazdaság
Sport
Egészség
Oktatás
Sajtó
Karrier

Köszöntő

Ügyintézés

Városüzemeltetés
Kérdőív a közösségi fejlesztésekhez

Hírlevél feliratkozás