2020. Február 26. Edina, Viktor, Győző

MENÜ
   Eseménynaptár
2020 Február
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
16
17
18
19
20
21
23
24
25
26
27
28
29
 • Nincs esemény!

 • Civil szervezetek a fogyatékkal élőkért

  Egyensúlyunkért

  Nőknek szóló programok

  Fenntarthatóság, környezetvédelem

  A környezettudatos szemlélet elterjesztése érdekében Önkormányzatunk megalkotta több évre szóló stratégiai tervét a környzetvédelem és a fenntarthatóság témájában.

  Székesfehérvár Megyei Jogú Város II. középtávú Környezetvédelmi Programja

   


  Közélet
     Panoráma
   
    Közélet  -  2015. 09. 29. 10:24  -  www.szekesfehervar.hu
  Megszületett a megállapodás - a Corvinus Székesfehérváron
    
  Három hónapnyi intenzív előkészítést és tárgyalást követően a város jövője szempontjából kiemelt fontosságú döntés született a rendkívüli közgyűlésen, miszerint a Budai úton az OE Alba Regia Műszaki Kara mellett a Corvinus Egyetem képzései is elérhetővé válnak. Fehérvári képzésekről van szó annak érdekében, hogy a fiatalokat itthon tudjuk tartani olyan lehetőséggel, hogy Fehérváron több helyen is lehet minőségi egyetemi diplomát szerezni.
  Cser-Palkovics András polgármester a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy a mai nap jelentőségét jól mutatja az is, hogy az egyetem hétfői szenátusi ülésén is elsöprő támogatással fogadták el a fehérvári képzések indítását. „A városnak abban kell gondolkodni, hogy mit teszünk a mában a jövőért, ami a felsőoktatás és a város gazdasága szempontjából is fontos. A fehérvári fiatalok és családok számára óriási lehetőség, hogy nem kell a Corvinus-diplomáért a fővárosba utazni, hiszen itt ugyanazt a diplomát lehet megszerezni. A legfontosabb kérdés azonban, hogy elérjük, hogy a fiatalok jelentkezzenek a szeptemberben induló fehérvári képzésekre. Abban bízom, hogy amit ma aláírtunk az évtizedek múlva is éreztetni fogja a hatását.
  Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár arról beszélt a rendkívüli közgyűlésen, hogy a kormány feladata, hogy Magyarországon a felsőoktatás ügyét a gazdaság elvárásainak megfelelően kezelje. Mint mondta, az elmúlt 25 évben folyamatosan változott a magyar felsőoktatás és a mostani átalakítással az a cél, hogy a felsőoktatási rendszer az elkövetkezendő 15-20 évben az ország érdekeit szolgálja. A felsőoktatási intézményeket közel kell hozni a munkaerő-piachoz, hogy ki tudja elégíteni a gazdasági igényeket és azokban a régiókban, ahol a gazdaság és a társadalom igényli, meg kell teremteni a lehetőséget a képzésekre. Fehérváron a vállalatok számos olyan igényt fogalmaznak meg, aminek megoldása lehet a Corvinus kiváló képzése. Az együttműködési megállapodás aláírásakor az államtitkár kiemelte, hogy Fehérvár azért is jó hely az egyetem számára, mert a város ipara heterogén. „Bízom abban, hogy a Corvinus neve garancia arra, hogy 240 hallgatóval meg tudjuk kezdeni a képzéseket szeptemberben. A kormány mindent megtesz azért, hogy a megállapodást támogassa.
   
  Dr. Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora köszönetet mondott Székesfehérvár polgármesterének és Dr. Palkovics László államtitkárnak a megállapodásért. Kiemelte, hogy a székesfehérvári képzés fontos eleme lesz a Corvinus oktatási palettájának. A rektor hozzátette, hogy az egyetem maximálisan egyetért a felsőoktatási stratégiában foglaltakkal. „Székesfehérvár egyfajta gazdasági erőcentrum, rengeteg céggel, vállalkozással, egy ilyen város nagy lehetőség egy gazdasággal foglalkozó egyetemnek. A Corvinusnak hagyományosan erős kapcsolata van a vállalkozásokkal, ez maximálisan megvalósul majd Fehérváron. Az egyetem egyfajta kulturális és társadalmi missziót is folytat, szeretnénk beágyazódni a város életébe.” – tette hozzá Dr. Rostoványi Zsolt, aki elmondta, hogy hat alapszakkal indulnak a székesfehérvári képzési helyen, ez tovább bővülhet majd mesterképzésekkel, később pedig doktori iskolák is lehetnek.

  Az iparterületek eredményes működéséhez és továbbfejlődéséhez mára új megoldásokra van szükség, többek között arra, hogy az önkormányzat közvetlen és közvetett gazdaságszervező és gazdaságösztönző feladatokat és funkciókat vállaljon, így összehangolja a közép- és felsőfokú szakképzési rendszer fejlesztését a cégek munkaerőigényével. - olvasható abban a közgyűlési előterjesztésben, melyet kedden reggel rendkívüli ülésen tárgyalt a város képviselő testülete.
  Az aláírást megelőző rendkívüli közgyűlésen az Óbudai Egyetem rektorhelyettese Dr. Réger Mihály is elismerően szólt a Fehérváron alakuló minőségi felsőoktatásról. „Olyan hallgatókat szeretnénk kibocsátani, akik helytállnak a munkaerő-piacon. Kiemelte, hogy a felvételi statisztikák alapján előkelő helyen van az egyetem, ahol 13 ezer hallgató tanul és idén 3590 elsőéves kezdte meg az Óbudain a tanulmányait."

  A rendkívüli közgyűlésen az Óbudai Egyetem és a Corvinus Egyetem vezetői is képviseltették megukat.
  Márton Roland önkormányzati képviselő a humántőkébe való beruházás fontosságáról beszélt a rendkívüli közgyűlésen. Támogatásáról biztosította a napirend elfogadását és fontosnak nevezte, mert a megállapodás azt készíti elő, hogy fehérvári minőségi felsőoktatás legyen azon a helyen, amit már több mint 15 éve campusnak szán a város.
   
  Mészáros Attila alpolgármester fontosnak nevezte, hogy az itt élő középiskolások megismerhessék a fehérvári felsőoktatási lehetőségeket, éppen ezért a város minden végzős diákjához szeretnének eljutni ezek megismertetésével. „Bízom abban, hogy a tervezett hallgatói létszámot el tudjuk érni és a Budai út 43-ban a felújított épületben, szeptemberben elkezdődhet az oktatás.”
   
  Horváth-Tancsa Ágnes képviselő kiemelte, hogy bízik abban, hogy a műszaki és a pénzügyi képzés terén is bővülnek majd a szakok és a diplomát megszerzők itt fehérváron kamatoztatják majd a tudásukat. Farkas László is örömét fejezte ki, hogy hosszú évek után megvalósul fehérvár álma és elindul egy ilyen magas szintű oktatás a városban. „Bízom abban, hogy ezzel a megállapodással a város döntő lépést tesz annak irányába, hogy ki tudja elégíteni a munkaerő-piaci igényeket.