2019. Augusztus 21. Sámuel, Hajna, Piusz

MENÜ
   Eseménynaptár
2019 Augusztus
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
 • Nincs esemény!

 • Civil szervezetek a fogyatékkal élőkért

  Egyensúlyunkért

  Nőknek szóló programok

  Fenntarthatóság, környezetvédelem

  A környezettudatos szemlélet elterjesztése érdekében Önkormányzatunk megalkotta több évre szóló stratégiai tervét a környzetvédelem és a fenntarthatóság témájában.

  Székesfehérvár Megyei Jogú Város II. középtávú Környezetvédelmi Programja

   


  Közélet
     Panoráma
   
    Kultúra  -  2015. 02. 24. 17:12  -  www.szekesfehervar.hu
  Jászai szülőházában olvastak fel a Vörösmarty Színház művészei
    
  Varga Mária és Hirtling István, a Vörösmarty Színház Jászai Mari-díjas művészei olvastak fel február 24-én Ászáron, a legendás színésznő szülőfalujában, ahol 165 évvel ezelőtt született Jászai Mari. Jászai Mari tizenhat évesen Hubay Gusztáv társulata után szökött Székesfehérvárra, ahol először lépett színpadra.
  Február 24-én leghíresebb szülöttét, Jászai Marit ünnepli Ászár község: mint ahogyan minden évben, idén is megemlékezést tartottak a színésznő szülőházánál. A rendezvényen a Vörösmarty Színházat dr. Szikora János igazgató, valamint két Jászai Mari-díjas művész, Varga Mária és Hirtling István képviselte. A színészek Jászai Mari emlékirataiból olvastak fel.
  „Az én életemet a színházi életem tette ki. A színház volt az életem célja, csak azért éltem, amire a színpadnak szüksége volt: a tanulásért. Csak színész voltam. Én senki sem voltam. Ezért tudtam mindenki lenni a színpadon”- írja a nagy tragika, aki székesfehérvári pályafutását is feleleveníti emlékirataiban. Jászai Mari tizenhat évesen Hubay Gusztáv társulata után szökött Székesfehérvárra, ahol először lépett színpadra. „Székesfehérvárott legelőszőr A peleskei nótáriusban statisztáltam. Ó, de csodálatos érzés volt: úgy éreztem, hogy mindenki engem néz, ott hátul, ahová elbújtam.” - írja Jászai Mari. A megemlékezésen a Varga Mária, Hirtling István és Szikora János is ellátta kézjegyével a Jászai-díjasok falát.